Kantelen & Minstrelen  
 


inhoud

Met een toespraak op rijm nemen twee herauten het publiek mee naar de wereld der Middeleeuwen. Ze worden echter onderbroken door monniken, die met hun bisschop onderweg zijn naar het huwelijk van prinses Isolde en prins Joris. In het kasteel zijn de kok en de koksmaatjes druk in de weer. Ze maken een heerlijke feestsoep gevolgd door de potten en pannendans. Maar dan verschijnt een beer! De koksmaatjes hollen gillend naar de mat vóór het publiek (en zien zo rustig de rest). De bruiloft opent met een prachtige hofdans. Plotseling verschijnt een bloedstollende draak. In de chaos die ontstaat vliegen de ridders in het rond en gillen de jonkvrouwen het publiek helemaal doof. Als de rust terugkeert, blijken de monniken opgegeten en de prinses ontvoerd. Iedereen is diep bedroefd. Hoe krijgen ze Isolde terug? Niemand heeft echt een goed idee, de ridders maken slechts ruzie. Gelukkig verzint de beer Ursus een plan: Joris moet de draak met een grote pan kliekjes bestrijden! Het plan lukt, de draak sterft aan een indigestie, de monniken klimmen eruit en Joris brengt zijn geliefde Isolde veilig terug. Het stuk eindigt met een wervelende akrobatiekshow door de narrendans.

de beer en de temmer-Wiene

de hofdans-Lepelaar

de kok en de draak-Wiene

De foto's van de Paus Johannes zijn gemaakt door
Nico van Velden

 

wat doen de groepen

 • kleuters, groep 1,2 - koksmaatjes
  De koksmaatjes leren de potten-en-pannendans én maken een heerlijke feestsoep!
 • onderbouw, groep 3,4 - monniken / draak
  De monniken leren een combinatie van Roomse rituelen, Annemaria Koekoek én zijn de draak!
 • middenbouw, groep 5,6 - narren
  De narren werken aan een wervelende akrobatiekshow.
 • bovenbouw, groep 7,8 - ridders en jonkvrouwen
  De ridders en jonkvrouwen krijgen een dans- en een spelprogramma.
 • groep 8, spelersgroep
  Prins Joris, prinses Isolde, koningin, bisschop, kok, heraut 1 (ook beer), heraut 2 (ook berentemmer), ridder 1 en 2, jonkvrouw 1en 2.
  De kinderen van de spelersgroep moeten hun tekst vooraf goed leren. De regie komt op de dag zelf. Behalve de beer, de berentemmer en de kok doet iedereen van de spelersgroep ook mee aan de hofdans.