Reis om de wereld  
 

inhoud

Phileas Fogg is jarig. Eén van de gasten is de bankdirecteur, wiens bank alwéér beroofd is. Al heeft Scotland Yard de inspecteurs Fix en Fax op de zaak gezet, het lijkt onmogelijk de dief ergens ter wereld op te sporen. Fogg beweert dat je in 8 dagen de wereld rond kunt. De ijdele lady May gelooft er niets van en daagt Fogg uit om dit te bewijzen: de weddenschap wordt gesloten. Fix en Fax verdenken Fogg ervan de bankrover te zijn. Ze achtervolgen hem en zijn bediende Passepartout.
In Turkije vallen ze midden in een ganzendans die voor het nodige oponthoud zorgt. Voor Fix en Fax wel te verstaan, want Fogg en Passepartout zijn dan al onderweg naar China.
Daar blijkt Fogg zijn geld te zijn verloren. Hij en Passepartout moeten als akrobaat in een circus gaan werken, maar worden tijdens het optreden door Fix en Fax ontdekt. In de daaropvolgende chaos ontsnappen Fogg en Passepartout met de ballon van het circus.
Na een reis over de oceaan belanden ze met een lekke ballon midden op het grasveld van het Witte Huis. De president raakt bedolven onder wegduikende indianen. De reis lijkt ten einde. Gelukkig kunnen ze met het presidentiële vliegtuig snel naar Engeland. Maar daar wordt Fogg toch nog door Fix en Fax gearresteerd. Zelfs wanneer blijkt dat de politie de bewuste bankrover al heeft opgepakt, lijkt het te laat, de klok slaat twaalf. Gelukkig komt alles toch nog goed; ze hebben door oostwaarts te reizen een dag ingehaald en het stuk eindigt met een flitsende dans van de gasten.

wat doen de groepen

 • kleuters - groep 1,2 - indianen
  De kleuters leren een dans bij een vooraf ingestudeerd liedje.
 • onderbouw - groep 3,4 - Turkse dorpelingen
  De onderbouw krijgt een dans- en spelprogramma.
 • middenbouw - groep 5,6 - Chinese akrobaten
  De akrobaten maken een geweldige show.
 • bovenbouw - groep 7,8 - Engelse gasten
  De gasten krijgen een spel- en (vooral) een dansprogramma.
 • groep 8 - spelersgroep
  - Phileas Fogg
  - Jean(ne) Passepartout
  - Lady May
  - bankier Johnson
  - Fix & Fax
  - circusdirecteur / krantenjongen
  - de president en zijn vrouw

De kinderen van de spelersgroep moeten hun tekst vooraf leren. De regie komt op de dag zelf.